На 27 януари 1945 година съветските войски освобождават концентрационния лагер Освиенцим, станал

...
На 27 януари 1945 година съветските войски освобождават концентрационния лагер Освиенцим, станал
Коментари Харесай

27 януари е Международен възпоменателен ден на жертвите на Холокоста

На 27 януари 1945 година съветските войски освобождават концентрационния лагер Освиенцим, станал синоним на най-страшното закононарушение в човешката история - геноцида над евреите. В продължение на съвсем пет години в този и други концентрационни лагери Националсоциалистическият режим в Германия избива, изтезава и прави опити с почтени хора, най-вече евреи.

Приблизително 6 милиона са евреите, станали жертва на систематичното нацистко гонене. Много по-голям е броят на преследваните и унищожаваните от националоциализма, в случай че се прибавят и други етнически, политически и обществени групи, като роми, хомосексуалисти, инвалиди и военнопленници, напомня " Дойче веле ".

През януари 1996 година тогавашният немски президент Роман Херцог афишира 27 януари за народен възпоменателен ден на жертвите на Холокоста. От тогава насам денят се отбелязва с възпоменание и в немския парламент - Бундестага. Исторически интернационалното чевстване на тази дата е резултат от срещата на трима държавници - през 1998 година американският президент Бил Клинтън, английският министър председател Тони Блеър и шведският му сътрудник Горан Персон поставят началото на иницатива за проучване на Холокоста.

През 2005 година Организация на обединените нации публично одобри и дефинира 27 януари като Ден в памет на жертвите на Холокоста. Думата Холокост идва от гръцкото фразеология " изцяло изгаряне " и се използва като термин за избиването на евреите. В редица западноевропейски страни, включително и Германия, оспорването на Холокоста се смята за закононарушение.

Правителства и специалисти от разнообразни страни, измежду които и България, са обединени в Международния алианс за възпоменание на Холокоста (International Holocaust Remembrance Alliance).

Днес мрежата на IHRA обхваща над 40 страни, както и основни интернационалните партньорски организации, включва представители на водещи международни институции, които са се специализирали в преподаването, проучването и почитането на жертвите на Холокоста. Цел на организацията е да обезпечи политическа и социална поддръжка за подсилване и поощряване на образованието, възпоменанието и проучването на Холокоста на национално и интернационално ниво.

Експертите предлагат преподавателите и учащите се да бъдат насърчавани и подтиквани да разсъждават върху моралните, политическите и обществените въпроси, които Холокостът е повдигал, и върху тяхната съответност през днешния ден. От 2019 до 2023 година IHRA концентрира напъните си върху запазване на историческите обстоятелства и противопоставяне против тяхното изкривяване.

На 27 януари за поредна година почитаме паметта на жертвите на Холокоста. която идва да ни подсети, че не би трябвало да забравяме фразата: " Никога към този момент! ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР